Publicaties

Hier een overzicht van publicaties.

FNV Mooi Magazine

editie mei 2020 

Nailed It Magazine 

3 oktober 2019

Kerstdrukte: hoe blijf je ‘zen’ in drukke tijden?

3 OKTOBER / Nailed It Magazine / SAIDA KOUWENHOVEN / 1 COMMENT

 

Nog een paar maanden en dan breekt de gezellige feestmaand weer aan. De kerstdrukte is voor nagelstylisten een hectische periode. Hoe zorg je nu dat deze periode voor jou zo relaxed mogelijk verloopt? Nagelstylist en opleider Saida Kouwenhoven legt uit hoe zij dit doet en geeft je een aantal tips over het inplannen van afspraken en hoe je goed voor jezelf kan zorgen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Laat je vaste klanten hun afspraken tot eind december/begin januari doorplannen. Ik heb mijn klanten begin september via een nieuwsbrief gevraagd om hun afspraken zo snel mogelijk vast te leggen. Je kunt ook via je sociale mediakanalen klanten oproepen om door te plannen. Heb je een online agenda? Super! Stuur de link mee in je bericht et voilà! Zorg er wel voor dat vooraf je agenda is bijgewerkt en je vrije tijd en andere afspraken hebt vastgezet.

Afspraken wijzigen? 

Geef in je bericht aan dat de geplande afspraken voor kerstnagels in december niet gewijzigd kunnen worden. Kan dit echt niet anders, bijvoorbeeld door werk of ziekte, geef dan aan dat er een kans is dat de klant niet meer voor de kerst aan de beurt komt vanwege de drukke planning. Vraag je klant ook om tijdens deze dagen op tijd te zijn. Meer dan 10 of 15 minuten laat? Of je past de behandeling aan door hem te versimpelen of hij vervalt, wat jij het prettigst vindt. Hou je in ieder geval aan je eigen regels, dat geeft je rust. 

Heb je geen online agenda? Vraag je klant haar agenda mee te nemen en plan bij de eerstvolgende afspraak samen met je klanten hun afspraken door. Kunnen klanten bijvoorbeeld in verband met werk niet meteen afspraken vastleggen? Zet dan in ieder geval hun kerst afspraak in optie in de agenda en vraag je klant om uiterlijk begin december door te geven of de afspraak door kan gaan. 

Let ook op jezelf

In december werken we, als we niet uitkijken, het klokje rond. Om acht uur -of eerder, de horror-beginnen en om middernacht of later klaar. Dat twee, drie of meer weken, afhankelijk van de grote van je klantenbestand. Als we niet op Eerste en Tweede Kerstdag voor pampus willen liggen, is het verstandig om hier en daar ook wat tijd voor onszelf te nemen.

Plan bijvoorbeeld halverwege de week, eind van de middag een vol uur voor jezelf in. Bijvoorbeeld om even te rusten, sporten, slapen, wandelen, netflixen of zoals ik, een sessie bij de manuele therapeut om mijn spieren weer lekker los te maken.

Let ook op je werktijden. We willen graag al onze klanten helpen, bij voorkeur allemaal precies in de week voor kerst. Dat is nu eenmaal niet haalbaar. Ik begin standaard om 10:00 uur, maar om 8:00 uur beginnen is ook nog mogelijk. Ik sluit de zaak om 22:00 uur. Dat vind ik meer dan genoeg voor een volle werkdag met alleen tussen 17:00 en 19:00 pauze. Wat jouw werktijden ook zijn, hou je eraan en wijk er niet vanaf.

Werkhouding

Denk ook aan je werkhouding. Heel belangrijk! Zeker tijdens drukke tijden zijn we geneigd om ons lichaam tijdens het werken extra aan te spannen… Schouders gaan omhoog, hoofd naar beneden want we willen wel goed zien wat we doen, we zakken in door onze rug te buigen en we passen ons aan de klant aan in plaats van andersom. Dat is natuurlijk altijd funest maar zeker als je een paar weken non-stop vijf, zes of zeven (hoop het niet voor je) dagen werkt. 

Probeer je bewust te blijven van je houding. Houd je rug recht en kantel je bekken naar voren zodat je een holle rug creëert. Houd je schouders naar beneden en zorg dat je je hoofd niet laat hangen tijdens het werken, maar houd je hoofd iets omhoog. Dit zal beter lukken door de hand van de klant hoger te plaatsen. Door het hangen van je hoofd komt er druk op de spieren en wervels in je nek te staan waardoor je last krijgt van je hoofd, nek en schouders. Zorg ook dat je armen leunen op de tafel of een armsteun zodat je niet geneigd bent naar voren te leunen. Laat je klant met je meebewegen. Draai de hand van de klant zodanig dat de voor-/zij-/bovenkant van de nagel voor jou te zien is als je vooruit/schuin naar beneden kijkt. 

Vergeet je innerlijke mens niet

Tijdens deze dagen willen sommigen van ons nog weleens vergeten te lunchen en/of te ontbijten. Tip; maak ’s ochtends of de avond ervoor je ontbijt en/of lunch klaar en zorg ook voor wat tussendoortjes zoals fruit (handje druiven, banaan, in stukjes gesneden appel, muesli reep etc.) Zo heb je de hele dag genoeg energie om je werk te doen.

Voor je avondmaaltijd kun je bijvoorbeeld in het weekend vooruit koken en invriezen. Ik kook regelmatig vooruit in het weekend. Pastasaus, nasi- of bami vulling, stoofpotjes en soep kun je allemaal portioneren en invriezen. ’s Ochtends uit de vriezer halen en ’s avonds alleen nog pasta, rijst of bami afkoken of een stokbroodje afbakken en lekker eten. Scheelt zeeën van tijd die jij weer kunt gebruiken om wat voor jezelf te doen of in de avond eerder te beginnen waardoor je ook eerder klaar bent.

Mocht je het geluk hebben dat je een partner, moeder of schoonmoeder hebt die voor je wil koken, heerlijk, ik zeg geniet er met volle teugen van!

Heb jij nog tips & trics om de feestmaand door te komen? Laat het me weten!

 

Nailed It Magazine

10 mei 2019

Nailed It Magazine

22 maart 2019

Goede verzorging en voorbereiding van de natuurlijke nagel

Nailed It Magazine / 22 MAART 2019 / SAIDA KOUWENHOVEN / 2 COMMENTS


In de besloten Facebookgroep van Nailed It, kwam een vraag voorbij over de natuurlijke nagels en de verzorging daarvan. Jullie vragen en wij draaien, dus ‘here goes’.In dit artikel vertel ik, Saida Kouwenhoven, meer over de vier barrières van de natuurlijke nagel, het uitvoeren van een goede, veilige PREP en de verzorging van de natuurlijke nagel.

Eerst wat basisinformatie over de natuurlijke nagel. Hieronder een dwarsdoorsnede van een vinger.

Bron: Gorge Natural Nail Academy

Barrières

Waar we bij de verzorging van de natuurlijke nagel op moeten letten zijn de pathogeen barrières van de nagel. Deze zorgen ervoor dat de nagel blijft vastzitten op het nagelbed. De nagel heeft 4 barrières ofwel Gardian seals;

  • De Cuticle, niet te verwarren met de Proximale nagelvouw.
  • De laterale nagelvouwen ofwel de zijwallen links en rechts van de nagel. Door tijdens een manicure met een bitje te veel in de vouwen te zitten, kun je de barrière verbreken.
  • Het hyponychium, het levende weefsel onder de nagel. Door bijvoorbeeld met een scherp voorwerp onder de nagel schoon te maken beschadig je de aanhechting die de nagelplaat en het nagelbed bijeen houdt.

Deze Gardian seals mogen nooit of te nimmer doorbroken worden. Gebeurd dit wel dan zal de nagelplaat loslaten van het nagelbed en hebben bacteriën en infecties vrij spel. Zij kunnen zo onder de nagel dringen en zich nestelen met alle gevolgen van dien. Om die reden is het bijvoorbeeld niet goed om de Russische manicure of de droge manicure uit te voeren.

Met deze manicures bewerk of verwijder je de huid van de proximale nagelvouw. De kans is daardoor groot dat de pathogeen barrière verbroken wordt. Het kan heel mooi staan, maar voor de gezondheid van de nagels is het heel slecht. De cuticle kun je met wat olie en de curette perfect en veilig verwijderen van de nagelplaat zonder deze te beschadigen.

NB: De cuticle is dus niet het vlees boven je nagel dat in de volksmond ook wel de nagelriem wordt genoemd. Dat is dus de proximale nagelvouw. De cuticle is het vliesje wat met de nagel meegroeit met de nieuwe nagelcellen.

Nu we dit weten, hoe kun je dan een goede veilige PREP uitvoeren?

Allereerst begin je met een passieve manicure door de cuticle met een curette en wat nagelolie te verwijderen. Vijl de natuurlijke nagel in model met een 220 grit vijl of hoger. Vijl je met een lagere grit vijl dan ga je scheuren krijgen aan het nageluiteinde.

De glans van de nagelplaat verwijderen door deze te buffen of nog erger, te vijlen met een vijl van180 grit of lager -dit lees ik wel eens bij collega’s-, is met de producten van tegenwoordig echt niet meer nodig en bovendien beschadig je de nagelplaat er ernstig mee. Gebruik een goede antibacteriële dieptereiniger om de nagelplaat te ontvetten en te reinigen. Nu kun je verder gaan methet aanbrengen van je producten.

Geef jij je klant eerst nog een uitgebreide manicure met bijvoorbeeld een handbadje, scrub of paraffinebad? Zorg er dan voor dat je eerst de nagels afwerkt met het product naar keuze. Ga je eerst de handen en dus nagels nat maken dan wordt het vochtgehalte in de nagel hoger. Dat zorgt ervoor dat je product niet goed kan hechten en gaat chippen of loslaten.

Olie en lotion

Nadat je de behandeling hebt afgerond eindig je altijd met een voedende olie die diep in de nagelplaat en de huid trekt. Ook als de klant een afweekbaar product op heeft zoals gelpolish, helpt het oliën. Afweekbare producten hebben tunnels die olie kunnen opnemen. Raad je klant ook aan om onder de nagelolie te smeren. Hierdoor worden het hyponychium, het nagelbed en de zijwallen gevoed. Als laatste smeer je de handen van de klant in met een lotion die snel intrekt. Masseer de lotion goed in tot het in de huid is getrokken.

Het is aan te raden om de tips & trics die je aan je klant hebt verteld ook op papier mee te geven. Doe dit meteen bij het allereerste bezoek. Je kunt in je garantievoorwaarden opnemen dat de garantie vervalt indien de klant zich niet aan jouw verzorgingstips heeft gehouden.

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! En wil je meer weten over de natuurlijke nagel? Dan raad ik je aan om een pathologie opleiding te gaan doen. Zeer informatief en interessant en wat mij betreft noodzaak voor ons vak. Voor opleidingen kun je terecht bij o.a. Gorge Natural Nail Academy, Pika Nails, Nagelstudio Nail Tech e.v.a..

Tot de volgende keer!

Nailed it Magazine

01 maart 2019

Prof Nail nr. 10, december 2017

Weg met de winterdip.

Interview Nail Design Magazine nr. 5, augustus 2017

Binnen kijken bij ...

Chronisch ziek zijn en een eigen zaak

10 MEI 2019 / Nailed It Magazine / SAIDA KOUWENHOVEN / 0 COMMENTS

 

Partner, kinderen, huisdieren, huishouden, familie, sociaal leven, eigen zaak, administratie, trainingen, workshops, beursbezoeken, sociale media, belastingen en ga zo maar door. 

Voor een persoon met een gezond lichaam is bovenstaande al best pittig om te bolwerken, laat staan voor iemand met één of meerdere chronische aandoening(en). Het soort waarbij je heel goed naar je lichaam moet luisteren, je dagelijks pijn hebt, je lichaam vaak niet wil of kan doen wat je geest wel graag wil en je ook nog regelmatig, zo niet altijd met hevige vermoeidheid kampt.

Op 1 januari 2016 hadden 8,8 miljoen mensen in Nederland één of meerdere chronische ziekten die hiermee bekend zijn bij de huisarts. Dit komt overeen met 52% van de Nederlandse bevolking. Een ‘chronische ziekte’ is gedefinieerd als een ziekte waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Een chronische ziekte gaat doorgaans gepaard met pijn, geestelijk lijden, beperkingen in functioneren of andere klachten. De mate waarin mensen hinder ondervinden verschilt per ziekte en per individu.

De cijfers

Multimorbiditeit is de algemene term voor het optreden van meer dan één (chronische) ziekte in één individu tijdens een bepaalde periode. In de leeftijdsgroep van 0 tot 15 jaar zijn er relatief meer jongens dan meisjes met een chronische ziekte. In de leeftijdsgroep van 15 tot 65 jaar zijn er juist relatief meer vrouwen dan mannen met een chronische ziekte. In de leeftijdsgroep boven de 65 jaar is er nagenoeg geen verschil in het aantal mannen en vrouwen met een chronische ziekte. In de totale bevolking zijn er, zowel absoluut als relatief, meer vrouwen dan mannen met een chronische ziekte: 4,1 miljoen mannen (49% van alle mannen) en 4,7 miljoen vrouwen (55% van alle vrouwen).

Herken je dit? Ik hoop het niet voor je maar is dit wel herkenbaar voor je dan zitten we in hetzelfde schuitje. Ik kreeg pas de opmerking van een vriendin dat ze het toch we heel stoer vond dat ik met allerlei chronische aandoeningen toch met veel passie en plezier mijn zaak draaiende weet te houden en mezelf daarbij blijf ontwikkelen. Nou, dat vind ik eigenlijk ook!

Iets doen wat je leuk vindt

Ik denk wel dat het heel veel scheelt wanneer je iets doet dat je echt leuk vindt. Toen ik nog een werkgever had deed ik na een tijdje mijn werk op de automatische piloot. Had ik een keer een slechte dag dan kwam het weleens in mijn hoofd op om me ziek te melden of een vrije dag op te nemen, maar ik deed het niet.

Nu met mijn eigen onderneming is deze gedachte ondanks de slechte dag nergens meer in mijn hoofd te vinden. Ik vind dit werk veel te leuk! En dat is af en toe ook mijn valkuil. Te laat luisteren naar dat seintje wat je lichaam geeft. Het scheelt dat ik maandelijks een verplichte rustdag heb omdat ik dan een dag in het ziekenhuis verblijf. Die dag beschouw ik ook echt als rustdag. Beetje lezen, netflixen, soms paar uurtjes achter de laptop, slapen…. Heerlijk rustig. Het nuttige met het aangename verenigen noem ik het.

Altijd moe

Ik heb een aangeboren bloed- en lymfevat afwijking in bijna mijn hele lichaam waardoor ik elke dag pijn heb, mijn lichaam geen ijzer aanmaakt en vasthoudt, ik chronisch bloedarmoede heb, regelmatig koliekaanvallen ervaar en standaard moe ben.

Ik denk ook dat de manier waarop je omgaat met je ziekte heel veel bepaald. Als je als kind al ziek was, hoe gingen je ouders daar dan mee om? Werd je als “zieke” behandeld en heel beschermd opgevoed? Werd je verteld dat je minder kan of minder bent omdat je ziek bent? Of werd je juist verteld dat je doordat je ziek bent juist harder moet werken om te komen waar je gezonde medemens komt? Of misschien werd jou verteld dat jij precies hetzelfde bent als iedereen en dus ook net als iedereen alles kunt doen?

Omgaan met je ziekte

En hoe sta jij er zelf in? Ben je over het algemeen heel positief ingesteld? Zie je achter elke tegenslag ook een leermoment? Natuurlijk hebben we allemaal slechte dagen en baaldagen. Maar blijven we hierin hangen en zakken we weg in een depressie of zeggen we na een dag bankhangen en lief zijn voor onszelf; ´Ok genoeg! En nu weer door!”

Van kleins af aan zei mijn vader altijd “pijn is fijn”. Toen vond ik dat maar irritant, frustrerend en vervelend. Nu als volwassene begrijp ik dat hij mij op die manier heeft willen laten wennen aan het altijd hebben van pijn, zodat ik een zo normaal mogelijk leven kon lijden. Ik ben thuis ook nooit als “zieke” behandeld. Gewoon meedraaien met de rest en gewoon een baantje zoeken als je extra centen wilde verdienen. En dat is mijn ouders gelukt. Ik kan heel goed tegen pijn en er moet veel gebeuren wil ik vanwege de pijn bijvoorbeeld een afspraak afzeggen. Daarnaast hadden mijn ouders ook de “niet lullen maar poetsen”-mentaliteit. (Logisch wanneer je moeder een geboren Rotterdamse was en je vader 40 jaar marinier is geweest).

Grenzen aangeven

De manier van opvoeden door mijn ouders heeft echter ook zijn nadelen. Ik kan de keren niet meer tellen dat ik over mijn grenzen heen ben gegaan. Dat was niet altijd erg, maar als het fout ging, dan was het ook meteen het ziekenhuis in en een paar weken pas op de plaats maken. Pas de laatste 15 jaar heb ik geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en mijn energie te verdelen. Daar werd ik ook een beetje door gedwongen omdat ik sarcoïdose kreeg. Dan kan je wel van alles willen, maar je lichaam wil en kan helemaal niks doordat je in mijn geval veel pijn hebt, benauwd bent en ook letterlijk verlammend vermoeid bent. Dat was zeer confronterend maar ook een hele goede leerschool voor mij.

Natuurlijk is het meestal je eigen keuze om zzp’er te worden terwijl je een ziekte hebt. Maar wat als je ziek wordt als je al een eigen onderneming hebt? Dat lijkt me best heftig! Staat ineens je leven op zijn kop, moet je dealen met een lichaam wat je ‘in de steek laat’. Leren omgaan met je nieuwe ziekte, je omgeving en misschien je klanten vertellen wat er aan de hand is, de goede en vast goed bedoelde raad van buitenaf aanhoren waar je vaak gewoon niet op zit te wachten en daarnaast draait je gezin, je zaak en als het lukt je sociaal leven gewoon door.

In beide gevallen is het zaak goed na te gaan bij jezelf of je het gaat redden. Je zult eerlijk, open en realistisch naar jezelf en je situatie moeten kijken. Kan ik het aan? Kan mijn ziekte het aan? Kan mijn gezin het aan? Ga ik mezelf niet te veel overbelasten? Kan ik een beroep op mijn partner/familie/vrienden doen als dit nodig is? Het voordeel van eigen baas zijn is wel dat je je eigen tijd en agenda kunt indelen. Dat is maar goed ook want alles kost energie. En als je pijn hebt, vermoeid bent en je lichaam niet mee werkt naar behoren dan heb je al minder energie.

Hoe ga jij hier mee om en hoe ervaar jij dit? Ben benieuwd!

Tot de volgende keer!

‘nailartists unite!’

1 MAART 2019 / Nailed It Magazine / SAIDA KOUWENHOVEN / 2 COMMENTS

 

Het is een bijzondere dag vandaag: 1 maart 2019! Niet alleen is het vandaag mijn trouwdag – 19 jaar getrouwd en 24 jaar samen met mijn hubbie – nog veel belangrijker is het dat vandaag het online magazine Nailed It is gelanceerd!  Ik bedacht tijdens het typen van dit artikel een slogan c.q. kreet die toepasselijk is voor alle nail professionals in het algemeen;

Dat is wat wij professionals moeten doen, ons verenigen, samen komen en samen werken om dit vak, dit mooie geweldige, dankbare, inspirerende en creatieve vak te professionaliseren. Nailed It wil hier een bijdrage aan leveren door in haar magazine goede en inspirerende interviews, artikelen en verhalen te delen met de professionals en de professionals in spe.

Hoe? Door de ontwikkelingen in onze branche nauwlettend in de gaten te houden en deze met jullie te delen.

Ik stelde mezelf de vraag; “wat verwacht ik van een online magazine?”

Simpel! Ik wil een magazine lezen om geïnformeerd, geïnspireerd en geamuseerd te worden. En een leerzaam interessant artikel op zijn tijd mag natuurlijk niet ontbreken. En laat dat nu net de missie en de visie zijn die Nailed It voor ogen heeft.

Een magazine is natuurlijk hartstikke leuk, maar om onze branche te verenigen is er meer nodig.

Eerdere initiatieven

Een magazine is natuurlijk hartstikke leuk, maar om onze branche te verenigen is er meer nodig. We hebben natuurlijk al een aantal verenigingen zoals Stinapro gehad die ook graag een verschil in de branche wilden maken (Ik ben toen door hen benaderd om voor hen te gaan schrijven en heb me op gegeven als vrijwilliger). Maar helaas was dit geen lang leven beschoren. Waarom? Ik denk om dat er te weinig mensen waren die bereid waren om ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.

Toen werd vanuit de overheid de Ambachtsacademie nieuw leven in geblazen. Ook door hen ben ik benaderd om samen met een aantal collega’s een opleiding te schrijven voor de nagelstyliste die dan erkend zou worden door de overheid. Althans, dat was wel het einddoel. Maar helaas kwamen we er gaandeweg achter dat de werkwijze van de academie niet werkt voor onze branche. We proberen hier nog wat beweging in te krijgen met behulp van het FNV Mooi maar tot op heden lopen we tegen een dood spoor aan.

Nagelgilde

En dan hebben we het Nagelgilde nog. Naar aanleiding van de documentaire op NPO3 betreft de malafide salons waar werknemers onderbetaald en uit gebuit worden en vaak onder valse voorwendselen weggelokt of ontvoerd worden om in Europa te komen werken, is het Nagelgilde benaderd om hier een reactie op te geven. Naar aanleiding van die reactie is het Nagelgilde in verschillende groepen op Facebook het onderwerp van gesprek geweest. Dat is het Gilde wel vaker en vaak meer in negatieve dan positieve zin.

Ook ik heb alle meningen van collega’s gelezen. Ik begrijp het standpunt naar aanleiding van de vele vervelende ervaringen van velen maar aan de andere kant denk ik dan, als we verandering willen, in dit geval betreft het gilde, dan moeten we daar iets aan doen. We zijn allemaal heel goed in het geven van onze mening en we vertellen graag hoe wij vinden dat het moet (iets met stuurlui aan wal), maar laten we dan ook echt de handen uit de mouwen steken en onze hulp aanbieden.

Dat is precies wat ik gedaan heb. Ik heb me opgegeven als vrijwilliger bij het Nagelgilde. Ik las dat ze mensen zochten en dacht waarom niet? Ik heb van collega’s positieve en iets minder positieve reacties gehad. Maar dat maakt mij niet uit. Ik baseer mijn ervaring en mening niet op die van anderen en ik ga er open in. Hopelijk kunnen we nu echt stappen gaan zetten om onze lang gekoesterde wens eindelijk eens werkelijkheid te laten worden.

Erkend beroep

Misschien ben ik te positief (of volgens sommigen te naïef) om te denken dat wij ons mooie vak een erkend vak kunnen maken. Dat wij de consument kunnen voorlichten over onze professionele en minder professionele salons zoals vermeld in de NPO docu. Hier zijn we natuurlijk al decennia mee bezig.

Maar that’s me, altijd positief ook als is de situatie, het moment of het leven zelf soms gewoon Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Je kent die uitdrukking wel; ‘Whatever doesn’t kill you makes you stronger”. Maar let wel, positief is niet hetzelfde als naïef; ‘My momma didn’t raise no fool.’

En toen zag ik de oproep van Nailed It waarin ze op zoek waren naar een columnist voor hun nieuwe online magazine! Ik heb direct gereageerd! Voor BeautySpot heb ik een tijd lang artikelen geschreven, waaronder een paar zeer populaire maar helaas is dit stil komen te liggen na hun reorganisatie. En omdat ik het schrijven wel mis vind ik het super leuk om vanaf heden voor Nailed It aan de slag te gaan.

Ik zeg welkom bij de Nailed It Cummunity en tot snel!

 

FNV Mooi Leefstijl editie mei 2017.

Vermelding in de Beautyspot.nl print edition i.v.m. jurering tijdens de Nationale Nagelstudio Battle.